söndag 9 september 2012

Vårt dagliga bröd

Nej, jag ska inte komma med religiösa funderingar, utan förmedla ett brödrecept. Receptet är skapat av kocken Ola som basar på restaurang Rallarrosen i Tillberga. Brödet är enkelt att göra, ingen jästid för det innehåller bikarbonat. Bara att röra ihop ingredienserna, skeda upp i form, grädda och njuta.
Eftersom att det är en kock som gjort receptet så är måtten i gram, men jag har gjort en
omvandling till dl. Det blir ett bröd, men jag dubblar alltid receptet, brödet går utmärkt att frysa.




Vårt dagliga bröd, 1 bröd

Vårt dagliga bröd
300 g vetemjöl (ca  5 dl )
180 g grahamsmjöl (ca 3 dl )
35 g vetekross, råg- eller  4-kornskross ( ½ dl )
35 g havregryn ( 1 dl )
10 g bikarbonat (1 tsk )
6 g salt (3/4 tsk )
25 g russin ( ½ dl )
15 g grovhackade valnötter ( 2 ½ msk )
10 g solroskärnor ( drygt 1 msk)
60 g lingonsylt ( ½ dl )
105 g brödsirap ( 0,7 dl ) minska med ¼ för ett mindre sött bröd
400 g filmjölk ( 4 ½ dl )

Blanda först alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt sedan sylt, sirap samt filmjölk och blanda väl.
Häll upp i en smord form (1,5 till 2,0 liter) och grädda på nedersta falsen i ugnen i 200 grader i ca 60 min.
Lägg folie över brödet om det blir för mörkt de sista 20 min.


Ett liknande bröd är Hälsolimpa från Mitt kök på tv:en. Tänk på att pumpakärnor blir gröna i bröd som innehåller bikarbonat. Fullt ätbara, men kan se lite konstigt ut. 


Hälsolimpa, 2 bröd 

Hälsolimpa
1 l filmjölk
3 dl grovt rågmjöl
5 dl grahamsmjöl
1 dl rågkross
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl vetekli
0.25 dl torkad aprikos
0.25 dl russin
1 msk bikarbonat
2 dl mörk sirap , går att minska
1.5 msk brödkryddor

Gör så här
1. Rör ihop ingredienserna, börja med de torra ingredienserna, avsluta med sirap och filmjölk.
2. Skär den torkade frukten och ha i smeten.
3. Häll upp i två smorda bakformar.
4. Baka limporna i ugn 175 grader i ca 1 timme, prova med en sticka att brödet inte är kladdigt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar