söndag 14 oktober 2012

Äppelkaka i långpanna

Typisk höstdag idag med regnskurar och  lite solstrålar.
 Äpplena är mogna och börjar släppa från träden. Då passar det bra med äppelkaka till fikat. Delar med mig av mitt favorit recept. Kakan bakas i liten långpanna så det blir många bitar att njuta av, kan ätas som den är eller med vaniljsås, grädde eller glass. Kakan går bra att frysa i bitar, bra att ha i frysen när man får fikagäster eller bara vill äta något gott för sig själv.

Äppelkaka

Ugn 175 grader

100 g smör eller margarin
3 ägg
1,5 dl mjölk
2,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
6-8 medelstora äpplen

Smörj och bröa formen eller klä den med bakplåtspapper (lättast tycker jag), storlek 35x20 cm ca.
Skala äpplena och skär dem i tunna skivor.
Smält fettet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjölk och fett.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver rör till en slät smet.
Fördela smeten i formen.
Tryck ner äppelklyftorna tätt och strö över kanel.(och socker om så önskas, men ej nödvändigt)
Grädda i ugnens nedre del i ca 30 min eller tills kakan fått fin färg.

Uppskuren och klar att ätas
Färdig att sättas in i ugnen




Äppelkaka med vaniljsås




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar